Dry Needling paard

Heeft uw paard 1 van onderstaande klachten dan kan het zijn dat dry needling uw paard kan helpen:

  • Problemen van pijn, bij poetsen bv.
  • Verminderde prestatie
  • Stijfheid
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Verminderde coördinatie
  • Verzet of moeite bij bepaalde oefeningen of  gangen

Dry needling is een behandelvorm die een fysiotherapeute na specialisatie en certificering mag uitvoeren. Het is een behandelvorm die in nederland sinds 2005 humaan veelvuldig wordt toegepast en sinds 2011 ook bij paarden.

Het wordt toegepast bij zogenaamde “myofasciale”pijn. Dit is een pijnconditie gekenmerkt door pijnlijke knopen in een willekeurige spier. Dit kan ontstaan door onder andere: trauma, herhaaldelijke overbelasting, langdurige immobilisatie, biomechanische/ anatomische factoren, emotionele stress en interne aandoeningen. Het wordt bij paarden ook ter preventie van blessures en ter behandeling van spierverkramping en verkortingen gedaan.

Met een (dunne) droge naald wordt in de zogenaamde spierknopen van een spier geprikt. Deze spierknopen worden door zorgvuldig fysiotherapeutisch onderzoek en specifieke palpatie gelokaliseerd. Bij palpatie valt een strakke band in de spier op met daarin één of meerdere spierknopen (rijstkorrel groot ongeveer). Na het aanprikken van een spierknoop ontstaat een korte aanspanning van de spier met daarna direct een (langdurige) ontspanning. Andere fysiotherapeutische behandelvormen zijn bij myofasciale problemen vaak niet afdoende, met dry needling zie en voel je vaak direct resultaat.

Verschil met acupunctuur is dat bij dry needling de plaatsing van de naalden gebeurt op basis van een specifieke palpatie naar pijnpunten in een spier. Het is gebaseerd op anatomie, fysiologie en pathologie. Bij acupunctuur gebeurd de plaatsing op basis van het energetisch kader. De enige overeenkomst zijn eigenlijk de naalden.

Heeft uw paard dus 1 van boven genoemde problemen bij bepaalde oefeningen of bewegingen dan kan het zijn dat met behulp van dry needling deze problemen verholpen kunnen worden. Het paard kan na behandeling in principe gewoon getraind worden, het kan zelfs tussen de wedstrijden door gedaan worden. Hoewel voor optimaal resultaat onbelaste beweging toch vaak aangeraden wordt, omdat het paard een gevoel van spierpijn kan hebben na de behandeling. De nazorg wordt na behandeling uitvoerig met u besproken.

kijk voor meer informatie eventueel ook op paardendryneedling.nl of neem contact met mij op (zie contactgegevens op deze website)

dry needling

dry needling