Behandelmogelijkheden

Fysiotherapie kent diverse behandelmogelijkheden. Als na het fysiotherapeutisch onderzoek blijkt dat uw dier behandeld kan worden met fysiotherapie, zal de fysiotherapeut een keuze maken uit één of meerdere behandelmogelijkheden, passend bij de klacht van uw dier.

Bewegingstherapie
Bewegingstherapie is het gericht uitvoeren van bewegingen van het lichaam onder andere ter vermindering van stijfheid, spierspanning en het verbeteren van spierfunctie, spierkracht, stabiliteit en coördinatie. Dit kan actief (door het dier zelf) en passief (door de therapeut) uitgevoerd worden. Bij actieve oefentherapie kan het zijn dat u oefeningen aan de lijn krijgt, in het water of naast de fiets. Bij passieve oefentherapie moet u denken aan het rekken van spieren of bewegen van gewrichten uitgevoerd door de eigenaar of therapeut.

IMAG0925

Oefentherapie op de tol

 

Hydrotherapie- Aquatraining voor honden

Hydrotherapie/ Aquatraining is een actieve bewegingstherapie uitgevoerd in de “aquatrainer”. Dit is een RVS bak waarin een loopband zit welke zowel plat als onder een hellingshoek kan draaien. De bak kan je vullen met water op ieder gewenst niveau (afhankelijk van je trainingsdoel). Het trainen/lopen in water heeft verschillende voordelen en kan ingezet voor diverse behandeldoelen. Hierbij kunt u denken aan verbeteren van spierkracht, stabiliteit, coördinatie, mobiliteit, uithoudingsvermogen.

Honden met de volgende klachten kunnen zeker in aanmerking komen voor aquatraining:

  • Artrose en of andere ouderdomsklachten
  • Rugklachten. Zoals spondylose, hernia (na operatie of na rustperiode zonder operatie), instabiliteitsklachten
  • Blessure aan spieren/pezen en of gewrichten
  • Na operatie aan bewegingsapparaat of juist conservatieve behandeling. Bijvoorbeeld na kruisbandverangende operatie, heupoperatie (bijvoorbeeld bij heupdysplasie of heupkop verwijdering), elleboogoperatie (bijvoorbeeld bij elleboogdysplasie), breuken, amputatie, patellaluxatie.
  • Reumatische aandoeningen
  • Verlammingsverschijnselen

Maar ook preventieve behandeling cq training kan in de aquatrainer om bijvoorbeeld overgewicht te reduceren, conditie te verbeteren, sportprestaties te verbeteren en of sportblessures te voorkomen.

DSC_0349

Training tbv gewichtsreductie is ook een mogelijkheid in de aquatrainer

 

Fysische techniek
Onder fysische techniek verstaan we de therapie met diverse apparatuur en warmte en of koude therapie.
Behandeling met fysische techniek kan door middel van verschillende applicaties.
De keuze van een fysiotechnische applicatie is afhankelijk van soort weefsel, de fase van herstel, ligging en diepte van het weefsel, de dosering en het behandeldoel.
Voorbeelden van fysiotechnische applicaties zijn: Ultrageluid, Electrotherapie (bijvoorbeeld TENS), Magneetveldtherapie, Warmte/Koude compressen en Lasertherapie.

Apparaat voor fysische applicatie’s zoals electro- en ultrageluid therapie

 

Massage
Massagetherapie bij dieren verschilt niet veel van massagetherapie bij mensen. Met de diverse technieken die de fysiotherapeut zich eigen heeft gemaakt kan zij direct invloed uitoefenen op de huid, spieren, pezen en ligamenten. Het doel dat een fysiotherapeut met massage wil bereiken kan onder andere zijn: verbeteren van de circulatie, normaliseren van de spierspanning, verminderen van pijn en van aanwezige zwelling. Massage wordt daarnaast ook vaak gebruikt als inleiding voor bijvoorbeeld bewegingstherapie.

 

Kinesiotape- Medical Tape

Bij honden is het nog een niet zo bekende behandeling, maar bij mensen en ondertussen paarden is het al wat meer bekend. Vaak heeft de tape een opvallende kleur, maar kan ook neutraal van kleur zijn. Kinesiotape ook wel Medical taping genoemd is een speciale manier van tapen met een elastisch tape. Er zijn diverse doelen die je kunt nastreven met het aanleggen van de tape. Immobiliseren zoals meer bekend is met de “normale”tape is alleen niet een voor de hand liggend doel. Wel doorbloedingsverbetering, zwellingsvermindering, pijndemping en ondersteuning ten behoeve van lichaamshouding en gewrichts/spierfunctie.

Medical tape aangelegd op de rug van een hond

 

Adviseren/ voorlichten
Dit is een zeer belangrijk onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Adviezen zullen gericht zijn op het bevorderen van herstel en voorkomen van herhaling. Voorlichting is gericht op het voorkomen van problemen in het bewegingsapparaat van uw dier, dit kan bijvoorbeeld bij uw vereniging of club georganiseerd worden.
Advies en voorlichting kan betrekking hebben op bijvoorbeeld bewegen, rust, eetgedrag en trainingsadviezen.
Daarnaast is het inzicht geven aan de eigenaar over de klacht ook erg belangrijk voor een goede revalidatie/ behandeling van uw dier.

                                                                                                                                                                                                         Dry Needling

Dry needling is een behandelvorm die een fysiotherapeute na specialisatie en certificering mag uitvoeren. Het dry needlen wordt toegepast bij “myofasciale”pijn. Dit is een pijnconditie gekenmerkt door pijnlijke knopen in een spier. Dit kan ontstaan door onder andere trauma, herhaaldelijke overbelasting, langdurige immobilisatie, biomechanische/anatomische factoren, emotionele stress en interne aandoeningen. Daarnaast kan het ook toegepast worden ter preventie van blessures en ter behandeling van spierverkrampingen en verkortingen.

Met een (droge) dunne naald wordt in de zogenaamde spierknopen van een spier geprikt. Deze spierknopen worden door zorgvuldig fysiotherapeutisch onderzoek en specifieke palpatie gelokaliseerd. Na het aanprikken van deze zogenaamde spierknopen ontstaat een korte aanspanning van de spier met daarna direct een (langdurige) ontspanning.